24.03.20
Statens obligasjonsfond ble første gang opprettet under finanskrisen. Nå hentes det fram igjen. Målet er å styrke obligasjonsmarkedet og dermed sikre bedriftene bedre tilgang på lån i en krevende tid, skriver adm. dir. Kjetil Houg i et leserinnlegg i Dagens Næringsliv 24. mars 2020.
17.08.19
Å jobbe med ESG (miljø, samfunn og selskapsstyring) gir resultater på selskapenes bunnlinje, for investorers avkastning og selvfølgelig for omverdenen. Innen aksjeforvaltningen har denne innsatsen gitt resultater. Nå har tiden kommet til renteforvaltningen, skriver Jørgen Krog Sæbø og Lars Tronsgaard i en kronikk i Finansavisen 17.08.19.
27.07.19
Folketrygdfondet har høye forventninger til selskapenes styrer. Vi forventer at valgkomiteene finner frem til de beste kandidatene, også når disse finnes utenfor Norge. Det er langt mer krevende å søke globalt enn lokalt, men ikke uoverkommelig. Gode kandidater må overbevises om at styreverv i norske selskaper er attraktivt og givende. Styrearbeidet og styrehonoraret må tilpasses slik at toppkandidater finner det akseptabelt.
20.06.19
Frykten for at valgkomiteenes har tatt makt fra generalforsamlingene er ubegrunnet, skriver adm. dir. Kjetil Houg i en kronikk i Finansavisen.
31.05.18
Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse foreslår at ett styremedlem skal kunne være medlem i valgkomiteen. Folketrygdfondet er prinsipielt uenig i dette forslaget.
08.01.18
Folketrygdfondets Joakim Kvamvold i en kronikk i Dagens Næringsliv: Selskaper som endrer navn til noe med «blockchain» opplever byks i børsverdiene. Det er mulig at selskaper som er tidlig ute med ny teknologi skal verdsettes høyt, men er selskap blir neppe mer verdt av en navneendring alene.
22.03.17
- Et velfungerende utlånsmarked gir et mer likvid og velfungerende underliggende marked. Vi har grunn til å tro at dette også gjelder for utlån av obligasjoner. Utlån vil bidra med økt likviditet når andre faktorer har bidratt til det motsatte, skriver Jørgen Krog Sæbø og Terje Loven i en kronikk i Finansavisen 22. mars 2017.
06.02.17
Aksjeinvestorer har i mange år arbeidet for god eierstyring og ansvarlig drift i selskaper hvor de er investert. Dette er i dag en naturlig og integrert del av aksjeforvaltningen hos et stadig økende antall institusjonelle investorer. I den senere tid er det også i forvaltningen av selskapsobligasjoner blitt større interesse for spørsmål knyttet til miljø, samfunnsmessige forhold og selskapsstyring, skriver viseadm. direktør Lars Tronsgaard i en kronikk i Finansavisen.
26.01.17
Mer åpenhet rundt shortsalg er bra for finansmarkedene. Det nye shortsalgregisteret som trådte i kraft ved nyttår er et steg i riktig retning, men man må være bevisst hvilken informasjon registeret gir.
20.10.16
Finanstilsynet 30 år – erfaringer og utfordringer. Foredrag ved Olaug Svarva, adm. direktør Folketrygdfondet, 20. oktober 2016.
03.10.16
Folketrygdfondet legger vekt på ulike risikoforhold knyttet til samfunnsansvar i sine investeringsbeslutninger, fordi slike områder kan ha betydning for selskapers forutsetninger for å skape lønnsomhet på lang sikt, skriver Tine Fossland i en artikkel i magasinet Prosjektledelse.
22.09.16
- Lave renter har løftet finansmarkedet, men nå trengs et oppsving i bedriftenes inntjening for å unngå slapp avkastning på våre sparepenger. Kronikk ved Olaug Svarva og Thomas Ekeli i Dagens Næringsliv.
15.08.16
Utlån av verdipapirer bidrar til velfungerende kapitalmarkeder med bedre likviditet. Samtidig er utlånsmarkedet i Norge blant de minste i Norden.
18.05.16
Et EU-direktiv åpner for at medlemslandene ikke lenger kan kreve kvartalsrapportering for børsnoterte selskaper. Dette vil også måtte tilpasses norske forhold. Folketrygdfondet oppfordrer imidlertid selskapene til fortsatt å publisere kvartalsrapporter.
13.01.16
Oljeprisfallet har rammet norsk økonomi, og særlig oljeserviceindustrien. Det er kjent at selskapene diskuterer den utfordrende situasjonen med aksjonærer, banker og eventuelle garantiinstitusjoner. Like god oppleves ikke alltid diskusjonen knyttet til obligasjonsgjelden å være. Noen initiativer har vært tatt, og dette har vist at behovet for en omforent holdning med obligasjonseierne absolutt er tilstede, skriver Lars Tronsgaard i en kronikk i Dagens Næringsliv.